Yeni sektörlerin ortaya çıkması ile beraber insanların ilgi alanları değişmeye başladı. İlgi gören sektörlerden bir tanesi de “seslendirme” ve “dublaj” mesleği olmaktadır. Bu mesleği araştırmaya koyulan insanlar seslendirme yapmak için nasıl bir yol izlemeleri hakkında bilgi sahibi olmaya başladılar. Yaygın olmayan bu meslek oldukça eğlenceli ve bir o kadarda havalıdır. Bu mesleğe heves eden kişiler genellikle çevresi tarafından ses tonunun ve bir şey anlatırken hitap etme şeklinin güzel olduğunun söylenmesi ile kendini keşfeder. Bizlerde sizin için seslendirme yapmak için nasıl bir yola izlemeniz gerektiğini araştırdık.
Bu mesleğe heves kişiler yeteri kadar çalışma yaptıkları takdirde en iyisini ortaya koyacaklardır. Bu mesleğe başlamadan önce meslek ile ilgili genel konular hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Her meslekte olduğu gibi bu meslekte de öncelikle en temel seviyeden başlamalısınız. Meslek ile ilgili terimleri araştırarak başlayabilirsiniz. Temelden başlayarak profesyonel seviyelere doğru ilerlemeniz sizin için en iyi tercih olacaktır.
Seslendirme mesleği genel olarak reklam, anonslar, çeşitli televizyon programları, belgesel ve tanıtım filmleri gibi konularda yer alır. Örneğin bir metin var fakat bunu canlandıracak karakter yok bu metni seslendirecek kişi seslendirmen ya da seslendirme sanatçısı olur. Hayatımızın birçok alanında farkında olmadan seslendirmen mesleği yapan kişilerin sesleri ile karşılaşırız. Örneğin trafik ışıklarında ki “lütfen bekleyiniz” uyarısı veya metro istasyonlarındaki durak anonsları seslendirmen tarafından yapılmaktadır.
Seslendirmen Olmak İçin Hangi Yolu İzlemeliyim?
Çevrenizdeki insanların tavsiyeleri ile başlayacağınız bu meslekte çok çalışmanız gerekecektir. Sesinizi eğiterek kolay bir şekilde seslendirmen olabilirsiniz.
1. İlk olarak yapacağınız alıştırma yüksek sesle okumalar yapmanız olacaktır. Yüksek ile okuma yaparak tonlamalar ve diksiyonunuzu düzelteceksiniz. Tonlama üzerine çalışırken farklı ses renklerinizi keşfedeceksiniz.
2. Yüksek sesle okuma yaparken sesinizi kaydederek hatalarınızın farkına varabileceksiniz. Bu sayede kusurlarınızı düzelteceksiniz.
3. Kendi başınıza çalışma yaparken diyaframınızı doğru kullanmaya çalışın. Nefes alış verişiniz nefes kontrolünüz gibi durumlara dikkat etmeniz sizin daha başarılı olmanızı sağlayacaktır. Kendi kendinizi kolay bir şekilde eğiterek basit bir şekilde seslendirme çalışmaları yapabilirsiniz.
- Gamze H. - Doğtaş Kelebek Mobilya
- Lima K. - DHL Express
- Tuğçe R. - Alibaba
- Gamze H. - Kahve Dünyası
- Tuğçe R. - Renault
- Lima K. - Yurtiçi Kargo
- Tuğçe K. - Getir (İngilizce)
- Lima K. - Getir (Almanca)
- Gamze H. - Valeo
- Tuğçe R. - Garenta
- Tuğçe R. - Anadolu Motor
- Lima K. - Borusan
- Tuğçe R. - Flo
- Tuğçe R. - Kalekim
- Tuğçe K. - Getir (Flemenkçe)
- Lima K. - Getir (Fransızca)